Pakurikääpä onkin vanhemmissa metsissä esiintyvä yleinen lahottajasieni, mitä löytää yleensä ottaen varttuneista koivuista. Kääpä muodotaa puussa mustan, lohkeilevan pahkan, jonka saattaa irrottaa kevyesti puun rungosta. Poimimiseen onkin silti pyydettävä joka kerta maanomistajan lupa.


Uskomuslääkinnän harrastajat tykkäävät pakurikääpää voimakkaana antioksidanttina ja adaptogeeninä joten rohdoksena, joka tasapainottaa elimistön toimintaa ilman haittavaikutuksia.


Saanon mukaisesti adaptogeenit on hyvin kiistanalainen juttu.
Kaukoidän kulttuureissa adaptogeenin käsite on aika virallinen. Haave terveyttä, stressinsietoa sekä suorituskykyä parantavasta rohdoksesta on täällä länsimaissakin yleinen, vaan tämä ei oo toteutunut. Esimerkiksi ginsengistä ei oo voitu osoittaa, niin että se parantaisi porukan hyvinvointia.


Saano huomauttaa, niin että terveyttä ei pystyy parantaa syömällä antioksidanttia sisällään pitäviä ravintolisiä. Asiaa onkin todennettu huomattavasti. Samoin väite immuniteetin kohentamisesta on Saanon mukaan kansanomainen, epätieteellinen käsitys.
Immuniteettia ei saattaa asettaa yhdelle akselille, jotta se olisi parempi tai huonompi. Sen pitää olla oikeanlaista. Autoimmuunitaudit ovatkin reippaan voimakkaan immuniteetin seurausta, henkilö sanoo.


Pakurikäävän tyyppisten kasvien sekä rohtojen markkinoinnissa vedotaan usein taustaan kansanlääkinnässä. Saano muistuttaa, niin että sieltä voi ongelmitta pitkän listan tauteja, mihin rohto voisi jelppii. Rohdoksia on käytetty mitä moninaisimpiin sairauksiin, jahka heidän syitä sekä mekanismeja ei ole ymmärretty.