Suomen maa- sekä elinkeinotarviketuotannon tutkimuslaitoksen tutkija Rainer Peltolan mukaisesti pakurikäävän onkin huomattu voimistavan sydämen toimintaa, stimuloivan immuunijärjestelmää, lievittävän tulehduskipua ja nopeuttavan vatsahaavasta toipumista. Helsingin yliopiston tutkija Kirsti Kahlos on tehnyt pakurinkäävän terveysvaikutuksista väitöskirjan. Tutkimuksessa paljastui, niin että pakurikääpä voi parantaa naisten rintasyöpää ja walker 256 -karsinoomaa.

Eläinkokeissa ja koeputkiolosuhteissa tehdyissä tutkimuksissa pakurinkäävän on todettu suojelevan soluja epätasapainottavalta oksidatiiviselta stressiltä sekä poistavan vapaita radikaaleja, vähentävän tulehduksia, parantavan immuunivastetta ja heikentävän syöpäkasvainten kasvua.

Pakurikääpä tehostaa solujen transkriptiotekijä PPARy:n toimintaa, mikä täytyy yllä sokeritasapainoa ja rasvasolujen säätelyä. Tästä syystä odotetaan, että pakurikääpä vaikuttaisi lääkkeenä myönteisesti esim. 2-tyypin diabeteksen ja rasva-aineenvaihdunnan häiriön elikkä dyslipidemian hoidossa.