Pakurikäävällä tiedetään olevan ammoinen merkitys pohjoisessa kansanlääkinnässä. Evira kielsi vuonna 2010 käävän käyttämisen tutkimusten ajaksi, vaan onkin sallinut tämän pienimuotoisena seuraavan vuoden syksystä alkaen esim. teen sekä mausteiden sekä ravintolisien yhteydessä. Evira katsoo, että laajempi käyttöönotto edellyttää, jotta sille kohtalolle myönnetään uuselintarvikeasetuksen mukainen ravintolupa.

Pakurikääpä pitää sisällään runsaasti hyvinvointia edistäviä antioksidantteja, mitkä tukevat kehon luontaista puolustusjärjestelmää. Samalla tavoin kuin monet muutkin sienet se pitää sisällään kehon vastustuskykyä lisääviä polysakkarideja ja polyfenoleja. Tutkimuksissa pakurinkäävän vaikuttaviksi ainesosiksi onkin tunnistettu mm. melaniini, steroidi ja triterpeeni.

Koivun kuoresta pakurinkääpään on tiivistynyt koivuhartsia eli betuliinia, mikä on bakteereja tappava aseptinen neste. Betuliinia käytetään jo nyt lääkkeiden valmistamiseen ja sen on tutkimuksissa huomattu olevan ihmiselle verrattain turvallinen. Tämä ei sentään ole vesiliukoinen eivätkä noin ollen imeydy pakurinkäävästä valmistettuun teehen, jota luontaislääkinnän asiaan vihkiytyneet käyttävät, vain tarttee liukenemiseen esim. etanolia.

Suomen maa- ja elinkeinotarviketuotannon tutkimuslaitoksen tutkija Rainer Peltolan mukaan pakurikäävän on todettu vahvistavan sydämen toimintaa, stimuloivan immuunijärjestelmää, lievittävän tulehduskipua sekä nopeuttavan vatsahaavasta toipumista. Helsingin yliopiston tutkija Kirsti Kahlos onkin tehnyt pakurinkäävän terveysvaikutuksista väitöskirjan. Tutkimuksessa paljastui, jotta pakurikääpä voikin kohentaa naisten rintasyöpää sekä walker 256 -karsinoomaa.

Monista sienistä on löytynyt monia aktiivisia aineosia, mistä saattaa olla lääkkeellistä apua. Sienten vaikuttavat aineosat kuuluvat moneen kemialliseen ryhmään, mutta usein he ovat polysakkarideja ja terpeenejä. Polysakkarideista aktiivisimmat on β-D- glukaanit, mitkä auttavat immuunipuolustuksessa sekä voivat torjua syöpää. Monissa kuntoa kohottavissa sienissä onkin juuri niitä glukaaneja. Pakurissa on myös monia immunostimulanttisia polysakkarideja, kuin alfa- ja betaglukaaneja ja heteroglukaaneja.Pakurikääpä

Pakuria pidetään voimakkaana adaptogeenina sekä toonikumina, mitä on käytetty vuosia suurinakin määrinä joten se kohentaa kuntoa ja auttaa jaksamaan. Tämä parantaa immuunipuolustusta sekä torjuu tulehduksia, silloin se enemmän tappajasolujen aktiviteettia ja interferonituotantoa.